Złociste, chrupiące i bardziej jędrne niż pieczone- smażone produkty to zdecydowanie większa przyjemność jedzenia. Zastanawiasz się czy frytkownica beztłuszczowa, czy jednak frytkownica do smażenia na głębokim tłuszczu będzie lepsza w osiąganiu złocistości i chrupkości potraw? Którą warto kupić i czy opłaca się inwestować we frytkownicę na gorące powietrze? Postaramy się rozwiać wszelkie wątpliwości!

Frytkownica tłuszczowa czy beztłuszczowa?

Tradycyjne frytkownice tłuszczowe od wielu lat goszczą w naszych kuchniach i służą w realizacji rożnych kulinarnych fantazji, jak i przygotowaniu tradycyjnych frytek czy kotletów de volaille. Frytkownice beztłuszczowe to relatywnie nowość, która pojawiła się na rynku kilka lat wstecz i od progu stały się popularnym urządzeniem do robienia wszystkiego, od frytek po kurczaka, z użyciem minimalnych ilości tłuszczu. Promowane są jako zdrowsza odmiana frytkownicy tłuszczowej, co zapewne w jakimś stopniu jest prawdą. Ale czy faktycznie urządzenie parowe wyprze tradycyjną frytkownicę? Przyjrzyjmy się i porównajmy tych dwóch kuchennych rywali. 

frytkownica na gorące powietrze przepisy

Jak działają frytkownice na gorące powietrze?

Na wstępie trzeba przyznać, że z obydwu frytkownic otrzymujemy zbliżone z pozoru, złotobrązowe, chrupiące potrawy, które wyglądają podobnie. Sposób działania każdego rodzaju frytkownicy jest jednak inny.

Mały piec konwekcyjny

Frytkownice na powietrze osiągają efekt chrupkości dzięki użyciu cyrkulującego gorącego powietrza, które jest podgrzewane przez element grzewczy. W działaniu jest to zbliżone do pieca konwekcyjnego z wentylatorem, ale w mniejszej i bardziej skumulowanej skali. Większość frytkownic beztłuszczowych osiąga temperaturę do 200 stopni Celsjusza, ale niektóre modele mogą pochwalić się skalą nawet do 240 stopni. Umożliwia to szybkie smażenie również zamrożonych potraw. Dla uzyskania lepszego efektu, większość producentów zaleca obracanie potraw w czasie smażenia.

Zawartość kosza ma znaczenie

Pomimo, że większość koszy do frytkownic beztłuszczowych ma duże rozmiary, zaleca się gotowanie w małych porcjach. Dzieje się tak, ponieważ ciepło emitowane jest z góry. Przepełnienie koszyka oznacza blade, miękkie frytki lub nierównomiernie przyrządzone warzywa i mięso. Co prawda we frytkownicy powietrznej nie trzeba używać oleju, ale najlepsze rezultaty w chrupkości i złocistości potraw osiąga się kropiąc delikatnie oliwą przygotowywane dania. W przypadku tego typu frytkownic, doskonale sprawdza się oliwa w sprayu.

Jak działają frytkownice tłuszczowe?

Frytkownice na tłuszcz działają na zasadzie podgrzewania oleju do ustalonej temperatury, która nadaje się do smażenia. Po ustawieniu we frytkownicy odpowiednio wysokiej temperatury, olej podgrzewa wodę znajdująca się w żywności, paruje ją, co jest przyczyną wnikania oleju jedynie w cienką warstwę wierzchnią potrawy. Dzięki temu możemy cieszyć się domowymi, chrupiącymi frytkami lub pączkami z różą, które nie są ani tłuste, ani rozmoczone. Potrawy bez skrobi, takie jak warzywa i ryby, wymagają panierki lub maczania w cieście przed smażeniem, co uchroni je od nadmiernego wysuszenia.

Imponująca efektywność smażenia

Frytkownice smażące na głębokim tłuszczu są bardziej efektywne niż patelnie do frytek, ponieważ olej jest podgrzewany do stałej temperatury, którą można łatwo wyregulować i dostosować do przygotowywanych potraw. Przy wykorzystaniu tradycyjnego urządzenia, w ciągu dosłownie 3-4 minut, można przyrządzić gotowe, chrupiące danie.

A co z rybami i panierowanymi kotletami?

Dla miłośników ryb panierowanych czy krewetek, mięs czy warzyw w cieście, tradycyjna frytkownica na olej będzie niezawodna. Smażenie w głębokim tłuszczu okazuje się niestety jedynym dobrym sposobem na uzyskanie idealnie chrupiącej panierki.

Bitwa o frytki – z której frytkownicy wychodzą lepsze?

Niezależnie od tego, czy robisz świeże frytki we frytkownicy tradycyjnej, czy we frytkownicy beztłuszczowej, kluczem do dobrych rezultatów jest zmniejszenie ilości wilgoci na ziemniakach poprzez osuszenie, odparowanie ich w czasie procesu gotowania. Oba rodzaje frytkownic wykonują świetną robotę. Trzeba jednak przyznać, ze częściej zdarza się, że frytki z frytkownicy powietrznej mają tendencję do miękkości i nierównomiernego przyrumieniania. Dzieje się tak, jeżeli nie są wystarczająco obracane w trakcie pieczenia. Na ich obronę przemawia to, że są znacznie zdrowsze i mniej kaloryczne, ponieważ w zasadzie nie mają kontaktu z tłuszczem.

jaka frytkownica beztłuszczowa najlepsza

Czyszczenie i konserwacja – beztłuszczowa czy tłuszczowa?

Jak przy każdym zagadnie tak i tutaj, problem jest złożony. Frytkownice beztłuszczowe wymagają czyszczenia po każdym użyciu, aby zapobiec przenoszeniu dymu i niepożądanego smaku przypalenizny czy poprzedniej potrawy. Ale ponieważ większość koszy z frytkownic na gorące powietrze można myć w zmywarce, czyszczenie tego typu urządzenia nie jest uciążliwe. Należy jednak pamiętać, aby dokładnie i regularnie wycierać wnętrze i wszystkie elementy frytkownicy.

Utrzymanie w czystości tradycyjnej frytkownicy jest bardziej skomplikowane. Pomimo tego, że można wielokrotnie użyć tej samej partii oleju, to czyszczenie urządzenia nie należny do przyjemności. Pamiętajmy, że przepalony olej musi zostać wylany i zutylizowany w szczelnie zamkniętym pojemniku na odpady ogólne, a nie wylany do zlewu! Po takim zabiegu należy bardzo dokładnie wyczyścić misę. Jest to zadanie trudniejsze, jeżeli miska we frytkownicy tłuszczowej jest osadzona na stałe. Łatwiejsze do umycia są frytkownice z wyjmowanymi pojemnikami.

Frytkownice tłuszczowe czy beztłuszczowe – które kupić?

Wybór zależy od kilku aspektów. To, którą z frytkownic wybierzesz, zależy w dużej mierze od jedzenia, które lubisz przygotowywać. Do przyrządzenia smażonej kolacji z rybą frytkownica tłuszczowa sprawdzi się lepiej. Podobnie, gdy jesteś fanem dań w cieście, takich jak warzywa w tempurze lub chrupiące krewetki.

Frytkownice beztłuszczowe natomiast pozwalają częściej cieszyć się „smażonymi”, ale zdrowszymi potrawami bez konsekwencji zdrowotnych. Frytkownice na powietrze są zdecydowanie łatwiejsze w czyszczeniu.. Ponadto dużo szybciej nagrzewają się i są bardziej ekonomiczne w użytkowaniu. Są też niezwykle przydatne przy podgrzewaniu potraw gotowych i wcześniej mrożonych. Dania przyrządzane we frytkownicach na powietrze są dietetyczne i lekkostrawne, dlatego takie urządzenie zdecydowanie sprawdzi się w czasie odchudzania i utrzymania prawidłowej wagi.

Większość frytkownic powietrznych wygląda jak tradycyjne, jednak ze względu na stale rosnącą popularność frytkownic na gorące powietrze, producenci  wprowadzają również wersje bardziej designerskie i bardziej zaawansowane. Bardzo ważnym aspektem posiadania frytkownicy beztłuszczowej jest fakt, że mieszkanie i wszystkie znajdujące się w nim rzeczy nie przesiąkają nieprzyjemnym zapachem tłuszczu, jak często ma to miejsce w przypadku smażenia w klasycznej frytkownicy tłuszczowej.

frytkownica tłuszczowa czy beztłuszczowa

Czy warto zatem kupić frytkownicę beztłuszczową i czym kierować się przy jej wyborze?

Frytkownica na gorące powietrze nie jest lokatą kapitału i inwestycją na życie, gdyż ceny praktycznych urządzeń zaczynają się od 300 złotych, ale faktem jest, że na rynku spotkać można bardziej zaawansowane modele, o nieco wyższej cenie. Czym zatem należy kierować się przy wyborze frytkownicy beztłuszczowej? Istotną cechą i determinującą wybór sprzętu kuchennego jest ocena łatwości ich obsługi, a zwłaszcza tego, jak proste są elementy sterujące, które umożliwiają wybór właściwej opcji. Następnie warto wziąć też pod uwagę wydajność gotowania różnych potraw, w tym frytek, mrożonych potraw czy mięsa. Tam, gdzie frytkownica ma specjalne funkcje, takie jak grill lub czujnik temperatury, oceniamy ich przydatność w naszym indywidualnym przypadku. Furorę na rynku robią aktualnie frytkownice powietrzne dwustrefowe, czyli takie które posiadają dwa, niezależne od siebie kosze na potrawy, które przygotowują się w jednym czasie. 

Podsumowanie

Zarówno frytkownice tradycyjne, jak i frytkownice beztłuszczowe mają swoich zdecydowanych fanów i przeciwników. To, na który rodzaj urządzenia się zdecydujemy, zależy tylko i wyłącznie od naszych nawyków żywieniowych i smakowych. Jednak oba urządzenie są godne polecenia i wydaje się, że oba pozostaną na rynku. Jeśli jednak zależy nam na wprowadzeniu w życie zdrowych nawyków żywieniowych, powinniśmy zdecydować się na frytkownicę beztłuszczową.

Dodaj opinie

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *